Tuesday, 10 September 2019

ANTI VIRUS VS WINDOWS DEFENDER

Banyak pelanggan datang ke kedai kami datang mengadu laptop terkena virus, dah belanja puluhan ringgit dan juga ratusan ringgit untuk mengelakkan laptop dari terkena virus. Bila kami buat checking, kebanyakkan daripada laptop mereka semua dah install Antivirus. 

Kenapa ??

Terdapat pelbagai jenama Anti-Virus di luar sana. 

Admin nak share sikit, sepanjang admin menggunakan laptop windows, admin tak pernah beli, ataupun install antivirus. Nak tahu kenapa ? Nanti admin bongkarkan di akhir artikel ni.

Sebelum itu, admin terangkan apa itu windows defender. Apa yang korang tahu Windows Defender adalah sesuatu applikasi antivirus buatan Microsoft sendiri. Windows Defender sangat mudah untuk digunakan dan sangat berguna.



windows_defender_vs_antivirus



Ramai masih tidak tahu lagi mengenai windows defender kan??


Windows Defender yang terbaru pada tahun 2019 ini bukan lagi seperti versi yang lama atau tahun terdahulu ianya dikenali sebagai Windows Security Essentials yang disediakn untuk Windows 7.


windows_defender
Windows Defender

Pada Windows 8 applikasi keselamatan windows telah pon bertukar nama kepada Windows Defender bagi menyesuaikannya mengikut aliran masa. Setelah tenambahan dan kemaskini, Windows Defender versi yang terbaru pada Windows 10 yang sudah pun setaraf dengan perisian antivirus yang lain.


KELEBIHAN WINDOWS DEFENDER


1) Selalu aktif dan member peringatan
    - Windows Defender ini selalu aktif. Dimana ketika anda memasang pendrive atau pon browsing sesuatu benda yang dicurigai berbahaya secara automatik Windows Defender memberi notification atau amaran bahawa ada virus atau malware yang merosakan windows anda. 


2) Membersih secara maksimum 

 - Windows Defender juga membersihkan virus secara menyeluruh. Jika dibandingkan dengan antivirus yang lain kalau dikesan ada virus habis satu folder di buang melainkan anda pakai windows defender hanya file yang terkena virus sahaja akan dibuang yang lain tidak dibuang.


-----------------------------------------------------------


Nak tahu kenapa admin tak pernah beli Antivirus ataupun install Antivirus ?

Ikut dari pengalaman admin.

1. Pengeluar virus adalah dari Syarikat pengeluar Antivirus itu sendiri.


2. Salah satu strategi Pemasaran Pengeluar AntiVirus itu sendiri. (Kenapa lesenya tidak perpetual ataupun sepanjang hayat ).

Cuba anda bandingkan laptop yang sudah di install Antivirus dan juga laptop yang tidak ada Anti Virus. ( Laptop jadi berat, Virus tetap menyerang)

Anda dah beli Antivirus yang berharga RM80-RM190, tapi masih kena virus !, Atas alasan, "VIRUS BARU".
Lesen kena renew setiap tahun pula tu.

---------

SEDIKIT TIPS BUAT ANDA :

Tips elakkan dari laptop/komputer terkena virus.

  1. Jangan memasukkan sebarang USB (Thumb) driveAtau sebarang ‘Removable media’ ke port usb anda. Dimana anda Tidak percaya 100%. Sebab bila ada virus di media tersebut, Ianya akan load ke hard disk anda bila anda ‘start up ‘.
  2. Pikir 2 kali jika anda dapat email attachment ( lampiran ). Tanya diri anda,“Adakah saya kenal pegirim” ? Jika Tidak abaikan, atau delete Serta merta.
  3. Jika anda dapat email dari seorang yang anda Tidak kenali, mark email tersebut sebagai spam, atau lebih baik anda delete terus.
  4. Pastikan Antivirus/Windows Defender anda Up to date.
  5. Terdapat Pelbagai virus di laman web, pastikan anda Tidak membuka laman web yang mengarut :D.



Kami tak halang anda untuk membeli AntiVirus, tak salah pun kalau beli Antivirus. Cuma pada masa kini, ikut dari pengalaman kami, Windows defender dari windows 8.1 - 10 pun sudah cukup secure.

Semoga bermanfaat.





================================================


> LAPTOP TERKENA VIRUS, TAK TAU NAK REPAIR KAT SEKITAR MELAKA ?

>TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP SEKITAR MELAKA ?


Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2400100 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -


Monday, 9 September 2019

PERBEZAAN UEFI DAN LEGACY | REPAIR LAPTOP MELAKA

Artikel kali ini, kedai repair laptop melaka ingin berkongsi dengan anda berkenaaan apa itu legacy dan Uefi.

Pada anda yang ingin mengambil tahu serba sedikit berkenaan Legacy dan Uefi, artikel ini sesuai untuk anda.




LEGACY Vs UEFI

Legacy VS UEFI


APA ITU BIOS???

Masih ramai lagi yang tidak tahu apa itu BIOS kan? BIOS bermaksud " Basic Input Output System". Pada  BIOS pada asasnya adalah perisian yang dibina ke dalam motherboard yang membolehkan anda mengubah system tertentu seperti boot order dan masa dan tarikh, atau membolehkan atau melumpuhkan ciri-ciri tertentu seperti virtual CPU. Layar BIOS lama biasanya biru dengan menu yang menggunakan papan kekunci. Tidak dapat menggunakan tetikus dan amat sukar bagi kebanyakan orang, dan juga skrin BIOS tidak berskala baik untuk memaparkan resolusi yang tinggi. Tetapi BIOS cukup baik, jadi pengeluar terus menggunakannya dengan baik pada tahun 2000 sebelum perkakasan dan perisian yang lebih baru mula menunjukkan bahawa BIOS tradisional tidak digunakan lagi. BIOS sebenarnya adalah perisian terakhir 16 bit, dengan kebanyakan yang lain bergerak ke 32-bit dan kemudian 64-bit.


BIOS

LEGACY???

BIOS adalah firmware generasi terdahulu yang di tugas kan untuk mengenal hardware pada saat booting (POST), ketika komputer kita di hidupkan maka akan terjadi proses booting. BIOS ini lah yang mengawal proses booting tersebut generasi baru dari BIOS adalah UEFI.


Ketika anda menggunakan UEFI mode pasti ada menggunakan boot mode, ingin pakai UEFI atau Legacy support. Legacy BIOS bermaksud anda boleh menetapkan mengaktifkan filter dari BIOS agar sistem operation yang belum support UEFI untuk diinstall sebelum dibaca oleh UEFI.
PERBEZAAN UEFI

UEFI???
UEFI, (U nified E xtensible F irmware nterface), mempunyai interface yang bagus. UEFI mempunyai ciri-ciri baru seperti keupayaan untuk menggunakan HDD dan partition lebih besar daripada 2 TB (lebih banyak ), antara paparan dihadapn menggunakan  grafik (GUI) dengan sokongan untuk menggunakan mouse dan amat mudah untuk digunakan. Walaupun UEFI amat berbeza daripada BIOS Legacy, ia sering dirujuk sebagai "UEFI BIOS" atau hanya "BIOS" kerana kedua-duanya memberikan tujuan yang sama. BIOS kini sering dirujuk sebagai "Legacy BIOS" atau "Legacy OpROM (Pilihan ROM)" untuk membezakannya. Kebanyakan motherboard terdapat di pasaran banyak menggunakan  BIOS Legacy atau UEFI. 
=====================================================================

> TAK TAU NAK REPAIR LAPTOP KAT MELAKA ?

> LAPTOP SLOW  ?


Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2400100 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -



MacOs DAN TAHUN

Jom kenalpasti tahun dan versi MacOs secara singkat.
Ramai ingin mengetahui perkembangan mac os x kan?  
Pada awanya Syarikat Apple menggunakan nama Macintosh System Software pada tahun 1984. Apple mula berkembang pesat dan mengeluarkan beberapa nama iaitu System Software 2, 3, 4 sehingga 7. Selepas itu Apple juga menggunakan nama MacOS 8,9 sehingga pada tahun 1999.
Pada tahaun 2001, Apple menaik tarah dan mengubah arah kepada OS X(ten) dan mula menjadi MacOS pada tahun 2016. 
macOS

Disini kami akan list kan susuan dan tahu yang lengkap OS X sehingga kini.
1) Mac OS X 10.0 (2001)
2) Mac OS X 10.1 (2001)
3) Mac OS X 10.2 (2002)
4) Mac OS X Panther (2003) 
5) Mac OS X Tiger (2005)
6) Mac OS X Leopard (2007)
7) Mac OS X Snow Leopard 10.6 (2009)
8) Mac OS X Lion 10.7 (2011)
9) OS X Mountain Lion (2012)
10) OS X Mavericks 10.9 (2013)
11) OS X Yosemite 10.10, (2014)
12) OS X El Capitan 10.11 (2015)
13) macOS Sierra 10.12 (2016)
14) macOS High Sierra 10.13 (2017)
15) macOS Mojave 10.14 (2018)
16) macOS Catalina 10.15(2019) 

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda semua.

=================================================================

> TAK TAU NAK REPAIR MACBOOK SEKITAR MELAKA ?

> NAK REPAIR TAPI TAKUT HARGA MEREPEK ?


Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2400100 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

KELEBIHAN MACOS MOJAVE | REPAIR MAC MELAKA



KELEBIHAN OSX MOJAVE


Apple telah melepaskan versi terbaru macOS Mojave untuk semua pengguna Mac pada minggu ini. macOS Mojave 10.14 adalah merupakan sistem operasi komputer Apple Macintosh versi ke 14 selepas macOS High Sierra.


Mojave pertama kali diperkenalkan pada 5 Jun yang lalu di WWDC 2018 . Pada peringkat awal, hanya pembangun dan mereka yang berdaftar dengan Apple Beta Software Program sahaja yang boleh menggunakan lebih awal versi beta macOS terbaru ini.


Tetapi kini ia sudah boleh dimuat turun dan digunakan oleh semua pengguna Mac di seluruh dunia. ( Pastikan Mac anda Compatible )


Tidak sepertimana macOS High Sierra yang sebelum ini lebih banyak menimbulkan masalah berbanding memberi manfaat kepada para pengguna Mac, versi macOS Mojave adalah lebih stabil serta terdapat lebih banyak ciri-ciri baru.


Malah para pengguna Mac juga memberikan reaksi yang positif terhadap versi macOS terbaru ini. Namun begitu, ia tetap juga ada beberapa perkara yang kurang menarik atau lebih kepada isu yang menjengkelkan ketika menggunakan Mojave.


Banyak juga kelebihan MacOs Mojave ni. Selepas 3 bulan lebih menggunakan Mojave dari versi Beta hinggalah kini, ini adalah antara kelebihan yang disukai dan kelemahan macOS Mojave yang menjengkelkan:-

1) Dark mode


Ciri terbaru ini amat dinantikan oleh para pengguna Mac sejak sekian lama. Ia memberikan lebih pilihan kepada para penggunanya untuk menetapkan rupa antaramuka macOS yang sebelum ini hanya ada dalam mod cerah sahaja.



Dark mode

Tidak setakat antaramukanya sahaja, Apple turut memasukkan ciri mod gelap bagi hampir kesemua aplikasi mereka bagi disesuaikan digunakan bersama macOS terbaru ini.



2) Stack


Stacks adalah satu ciri baru menarik yang dapat menyelesaikan masalah keserabutan yang biasa dihadapi pengguna Mac iaitu menguruskan fail-fail yang ditempatkan di desktop Mac.


Kini pengguna tidak perlu lagi memberikan masa mereka khusus untuk menyusun atau mengasingkan fail-fail mengikut kategori secara manual.



Stacks Mojave


Sebaliknya mereka hanya perlu mengaktifkan Use Stacks dan macOS secara automatik akan terus menyusun dan mengagihkan fail-fail dan folder-folder yang berselerak itu mengikut kategori tertentu dengan pantas.


3) Command+Shift+5





Gabungan pintasan kekunci ini adalah ciri terbaru macOS untuk pengguna Mac mengambil gambar screenshot atau merakam video aktiviti skrin yang sedang berlaku di dalam Mac.


Apabila pintasan tersebut dimasukkan, satu paparan kotak dialog kecil akan keluar yang memberikan pilihan kepada pengguna memilih jenis screenshot atau rakaman yang hendak digunakan.


4) Continuity Camera


Ciri kesinambungan kamera ini adalah salah satu ciri paling menarik yanag ada pada Mojave. Ia memudahkan pengguna memindah, mengambil gambar atau mengimbas dokumen ke dalam Mac dari peranti iPhone dan iPad.



Continuity Camera


Jadi, anda tak perlu lagi membuat sambungan kabel antara iPhone atau iPad andadengan Mac bagi memindahkan imej.


Ciri ini boleh digunakan di dalam Finder dan aplikasi Mail, Messages, Notes, Pages, Keynote dan Numbers.



5) 5 Ciri terbaru Finder



Finder

Gallery View adalah pilihan paparan terbaru yang terdapat di dalam Finder, menggantikan pilihan . Ia memudahkan pengguna mencari dan preview terhadap imej atau video yang terdapat di dalam Mac dengan lebih pantas.


Selain, Gallery View terdapat 4 lagi ciri terbaru di Finder iaitu Keeps folders on top, Quick Action, Metadata dan Show All Tabs.


Sekian artikel dari kami, semoga bermanfaat. :) ================================================


> LAPTOP SLOW MACAM SIPUT PANJAT GUNUNG EVEREST ?

>TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP SEKITAR MELAKA ?


Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2400100 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

Monday, 8 July 2019

PERBEZAAN SIERRA DAN HIGH SIERRA | REPAIR MAC MELAKA


Artikel kali ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda berkenaan perbezaan antara Mac Os Sierra dan High Sierra. 



Biarpun Mac Os terkini iaitu Mojave dan Catalina juga akan bakal dikeluarkan tidak lama lagi. Mungkin masih ramai yang masih ingin mengetahuinya.


Jom kita bongkar segala apa yang ada di antara Sierra dan High Sierra.





Perlukah upgrade Sierra dan High Sierra?





Kadang-kadang kita sudah terlalu selesa dengan Os yang sedia ada, dan ianya membuatkan rasa berat hati untuk upgrade.




Tapi kali ini bila anda berdepan keadaan seperti features yang buruk dan bagus pada Os yang anda gunakan. Artikel ini sesuai untuk anda.

Sierra dan High Sierra





SIERRA dan HIGH SIERRA !





Kalau anda tanya saya, sejujurnya saya mesti upgrade kepada High Sierra, kenapa ?

Sebab High Sierra bukan kerana terbaru dan bagus tetapi dari sudut keselematan High Sierra lebih bagus."compatibility" dan "Security".

Kita tahu bertapa kejamnya apple bila tibanya masa untuk upgrade, dan ada sesetengah applikasi tidak dapat diguna bla di upgrade.






1) File System



Di antara Sierra dan High Sierra , Sudah tentu High Sierra ada lah lebih baik  dari segi File System nya.

File System yang terbaru akan menjadi 64-bit membuat ianya berfungsi dengan lebih cepat lagi. Ini membolehkan anda copy file yang baru tanpa meninggalkan kesan.

APFS

Ia nya juga mempunyai keselamatan yang bagus dari segi backup data, built-in encryption, dan crash-safe protections. APFS juga berfungsi dengan SSD bila anda upgrade. ia akan secara automatiknya akan menukar format HFS+ kepada APFS.


2) Grafik yang lebih baik

Grafik yang paling dinanti-nantikan di High Sierra ianya menggunakan Metal 2 dengan alat API baru dan tinggi untuk pemaju. Metal 2 adalah teknologi yang lebih baik persekitarannya .

3)  Smarter Safari
Safari

Dengan MacOS High Sierra, Safari juga mempunyai prestasi JavaScript 80% lebih cepat dibandingkan dengan Chrome.

Dengan MacOS High Sierra baru, dapat pelindungan maksimum yang akan mengenal pasti pengiklan atau pop-up.

==============================================

> MAC ANDA ADA MASALAH?

>TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP SEKITAR MELAKA ?


Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2400101 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -