Thursday, 14 March 2019

TARIKAN UTAMA KERETA DIPECAH | REPAIR LAPTOP MELAKA


Kami di kedai repair komputer melaka ini mendapat agak banyak luahan dari pelanggan kami berkenaan kes laptop hilang kereta dipecah. Bukan mereka saja, tapi memory pahit ni termasuk dalam data kenangan pahit staff kami sendiri! Kita struggle susah payah untuk dapat dapatkan sebuah laptop. Senang ja depa ni curi :( .

Jadi, aritkel ni ditulis atas tujuan untuk berkongsi sedikit maklumat berkenaan kes jenayah pecah kereta ni dan tips untuk minimizekan risiko ini dari terjadi pada anda. 







Memang benda nak jadi, nak buat macam mana kan ?


Biarpun artikel ini ada unsur berkongsi maklumat kepada si penjenayah yang melalukan kerja ni. 

Kami doakan semoga mereka diberi hidayah dan petunjuk.

Saya yakin anda lagi bijak untuk mengurangkan risiko dari terkena kes macam ni.

Malaysia adalah negara yang paling banyak cuti umum di Asia Tenggara. 

Kebanyakan dari kalangan kita akan bawa laptop travel sana sini, balik kampung dan sebagainya. 

Tolong jangan tinggalkan dalam kereta. Dan kalau berdegil untuk taknak bawa juga, sila cabut battery laptop korang terlebih dahulu ( Seeloknya bawa sekali la ). Kebanyakkan laptop keluaran kini semua battery jenis built-in. 


Percaya tak 80% dari kes pecah kereta ini adalah berpunca dari tarikan seperti :

  1. Tinggalkan laptop di dalam kereta
  2. Power Bank
  3. Handphone
  4. ( Di follow / usha Dari jauh )

Kenapa ?

Sebab didalamnya ada lithium ion battery.
Battery Laptop

Battery handphone

Battery di dalam Power bank



Macam mana si pemecah kereta ni tau dalam kereta ada laptop, gadget ?!


Sebenarnya diorang tak guna alatan canggih macam “ Laptop detector pun “, antara alatan yang diorang guna gunakan adalah “RF Detector”. 

Apa itu RF Detector ?
APA FUNGSI RF DETECTOR NI ?

RF adalah short-form kepada RADIO FREQUENCY.

Penggunaan utama RF DETECTOR adalah mengukur atau mengawal gelombang RADIO FREQUENCY (RF) dalam sistem tanpa Wire (wireless) sebenarnya dan ianya dapat mengesan semua device tersembunyi dalam scala 1Mhz - 6.5ghz frequency. Termasuk hidden camera, eavesdropping devices, GPS tracker dalam keadaan on atau off.


Dalam masa sama diorang gunakan benda ni untuk scan benda yang ada ithium ion seperti mana yang ada di battery laptop , handphone , powerbank kita. Makin dekat detector dengan laptop kita. Makin kuat signal detector tu.


Benda ni ada jual di e-commerce kot. Harga bermula sekitar rm40 - RM100+.


RF Detector ini bagus sebenarnya, tapi malangnya ia disalahguna.

cara pencuri detect laptop dalam kereta 9


Sekarang zaman technology, bukan device itu je, Pakai apps pun boleh, tapi tak secanggih detector device tu.

Kalau korang tak percaya, ataupun nak test sendiri. Cuba download software “EMF Detector” kat iPhone korang.

Run Software —> Click Measure —> Halakan handphone anda ke laptop/handphone kawan yang mempunyai battery ithium ion —> lihat frequency dia.




cara pencuri detect laptop dalam kereta5
EMF DETECTOR SOFTWARE
cara pencuri detect laptop dalam kereta 6
Test dan Click Measure

cara pencuri detect laptop dalam kereta 3
Cuba halakan phone anda ke battery laptop ataupun device kawan anda.


Kami dari kedai repair laptop melaka sekali lagi ingin mengingatkan pada anda, artikel ini hanyalah bertujuan untuk berkongsi tips untuk meminimizekan risiko dan tiada apa-apa jaminan.

Jangan disebabkan beratnya laptop tu yang hanya 2-5kg tu, anda terpaksa termenung di belakang bonet kereta sambil mengenangkan kos kerugian !


Pimpinlah laptop anda dan dapatkan manfaat dari keberatan laptop tu. Badan sihat, poket cermat ! 


Sekian artikel daripada kami kedai repair laptop Melaka, kami sayangkan anda! Kami tidak mahu anda tergolong mangsa seperti kami. Semoga ianya bermanfaat buat anda. Jika ada sebarang pertanyaan boleh hubungi kami.


> LAPTOP SLOW MACAM SIPUT PANJAT GUNUNG EVEREST ?

>TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP SEKITAR MELAKA ?


Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2400101 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

Wednesday, 20 February 2019

[ SOLVED ] CARA BUAT BOOTABLE WINDOWS | KEDAI REPAIR LAPTOP MELAKA


Cara buat bootable windows 

Artikel Kali ini, kami akan berkongsi dengan anda cara buat bootable windows installer windows 7/8/10 di pendrive. Cara buat bootable bukannya sesuatu yang sukar, ianya sangat mudah untuk semua golongan anak muda, pakcik dan makcik.

Jika anda dapat kuasai cara buat bootable windows dengan betul, anda berjaya menjimatkan duit bermula rm50 - RM599. Bergantung pada versi windows dan kedai komputer yang anda akan hantar. Bukan sahaja jimat duit, malah masa dan tenaga anda pun !

Kenapa saya cakap begitu ?
Setiap kali windows anda “crash”, “ operating system not found “, “ windows stuck di logo “, 
kemungkinan besar windows ( operating system anda bermasalah ). Anda mesti merasa gelisah, semua kerja terpaksa ditangguhkan, membuat carian pakcik google untuk menghantar laptop ke kedai repair laptop berdekatan.







Cara untuk mengatasinya sendiri dengan cara awalnya iaitu anda boleh Format ataupun Clean install windows semula di laptop anda. 

Cara untuk format windows boleh rujuk di artikel ini “ Cara format laptop  “, dan sebelum itu anda perlukan bootable pendrive ataupun cd. cara buat bootable ini adalah sebagai oksigen untuk sebelum anda buat installation windows di laptop anda menggunakan pendrive/Dvd.


Cara buat bootable windows : 


1. Download iso file windows yang anda inginkan di :

       
2. Download software Rufus ataupun Power iso.



     
3. Buka software rufus.

Rufus software : Cara buat bootable

 4. Pilih file iso yang sudah di download.
  


5. 5.1 Pilih Partition Scheme : Select UEFI
5.2 Nama pendrive
5.3 Pilih Standard windows installation dan click start
Setting system rufus


6. Tunggu sehingga selesai dan ia boleh digunakan.


Setelah selesai buat bootable di pendrive anda, anda boleh mula format laptop/pc. Jom kita teruskan ke cara format laptop. 
Click link ini ---> Cara Format Laptop


Sekian perkongsian kami tentang cara buat bootable windows, Semoga bermanfaat, kami di kedai repair laptop melaka sedia membantu anda. 


We-Fix-Advice-Supply-Now


---->> LAPTOP ANDA ADA SLOW   ?

---->> TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-


06-2400515 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )


Lokasi OKCS MELAKA : -


OK COMPUTER SOLUTION MELAKA








[ SOLVED ] CARA FORMAT WINDOWS 10 8 7 | KEDAI REPAIR LAPTOP MELAKA

Cara format Windows 

Artikel kali ini, kedai repair laptop melaka iaitu Ok computer Solution Melaka akan berkongsi dengan dengan anda cara untuk format windows ( buang segala saka yang ada ) pada laptop dan pc anda dengan menggunakan pendrive/Dvd. Cara format windows bukannya sesuatu yang sukar, ia juga dapat dimanfaatkan semua golongan tak kira tua atau muda. Cuma anda perlu luangkan masa perlukan masa untuk membaca guideline cara format windows ini.



Cara untuk format windows:-

Jadi, anda dah ready untuk format windows anda ?? jomm !

1) Sediakan bootable windows yang anda telah buat sama ada menggunakan rufus ataupun Power iso ( boleh click di link ini cara buat bootable ( BOOTABLE ), connect ke usb port 2.5 di laptop/pc anda. 


2) Power on laptop anda dan spam bios setting "key". Untuk computer/laptop Dell tekan F2 sewaktu hidupkan computer dan laptop anda untuk memaparkan boot option, Set kan Boot Priority Order PC dan laptop anda kepada USB Device. 

Legacy Boot

        b)    Set kan USB Storage Device di bahagian atas sekali dan 
               F10 untuk save dan exit .


3)    Komputer anda akan restart dan akan memaparkan boot windows dari pendrive anda.


4)      Pilih bahasa , masa, keyboard dan tekan butang Next.


5)     Tekan butang Install now untuk format windows 10.



6)    Klik pada kotak "I accept the license terms" dan tekan butang Next.

*Upgrade : kekalkan data lama dan upgrade windows dari 7-10 tanpa membuang data
*Custom : bagi anda yang mahu delete semua partiton dan data 


7)    Windows setup akan memaparkan dua jenis yang anda mahu untuk upgrade windows atau custom install. Klik pada custom install.


8)      Seterusnya windows setup akan memaparkan partition hard disk anda. Sekiranya anda untuk format partition C sahaja pilih pada partition C dan klik pada butang format. Kalau anda mahu buang semua partition klik pada butang delete pada semua partition. Kemudian klik pada butang next untuk start format.

kedai repair laptop melaka
Windows dalam process installation


9)     Setelah selesai buat partitioning, anda boleh tekan next dan pergi ke dapur, bancuh air, spend time dengan family sementara windows dalam process installation. Anggaran masa diambil 40 minit - 1 jam ( bergantung pada spesifikasi laptop/Pc anda ).

kedai repair laptop murah melaka



5)       Selepas selesai install windows komputer akan restart sendiri dan akan memaparkan logo windows 10.

kedai repair laptop murah melaka

10)     Windows 10 akan tanya ada solan yang basic seperti masukan nama pc dan password selepas selesai windows 10 sudah siap untuk digunakan. 

Sekian artikel cara format windows dari kami Ok Computer Solution Melaka, semoga bermanfaat atas perkongsian ini.

Jika ada sebarang error semasa menjalankan "cara format windows" ini, anda boleh hubungi kami untuk sebarang pertanyaan.


We-Fix-Advice-Supply-Now


---->> LAPTOP ANDA ADA SLOW   ?

---->> TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-


06-2400515 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )


Lokasi OKCS MELAKA : -


OK COMPUTER SOLUTION MELAKA


Monday, 2 April 2018

[ SOLVED ] MACBOOK AIR A1466 NO ENTRY | KEDAI REPAIR MACBOOK MELAKA

Artikel ini ditulis untuk menyelesaikan pengguna yang menghadapi masalah Macbook air No entry sign, no display pada macbook air.

Seorang pelanggan datang ke kedai repair macbook melaka @ okcs melaka. Beliau adalah salah seorang pensyarah dari UITM segamat mengadu tentang masalah macbook air no entry sign, no display. Beliau sudah membuat checkup di salah sebuah kedai komputer , kos yang dipinta iaitu RM2800 !!!! wooo ...


Specifikasi Masalah macbook air no entry, no display ini adalah :
Model : A1466 Year 2014
Storage : SSD PCIE 256GB ( ini yang kami maksudkan hard disk type ) 
8Gb memory.

Macbook No entry sign


Sebagai kerjaya seorang pensyarah, kami yakin! Penggunaan laptop/macbook juga adalah sebahagian besar daripada routine harian mereka untuk menjalankan tanggungjawab untuk berkongsi dan mencurahkan ilmu kepada anak didik mereka.

Cuma kadang kita terfikir, bila kita terlalu focuskan pada kerja, sedangkan kebanyakan kerja yang kita laksanakan di masa kini adalah dengan menggunakan laptop/Macbook. Sebagai contoh, Nota berbentuk pdf, Slide show,  gambar project, Jadual, dsb..  

Tak salah jika kita ambil 10minit sahaja dari masa kita untuk pantau keadaan laptop/macbook kita. Tiada siapa mampu mentafsir keadaan jangka hayat komponen laptop / macbook.

Terutamanya pengguna macbook, segala alat gantian macbook bukanlah murah. File format juga berbeza dengan laptop windows, type hard disk berbeza, tenaga mahir dalam membaikpulih jenama apple ini di sesuatu lokasi amatlah sedikit bilanganya.

Apa akan terjadi jika kita tidak bertindak ?
Macbook tersadai. Segala kerja kita terpaksa di tangguh lebih lama. 



Macbook Air SSD
Setelah diperiksa berkenaan masalah macbook no entry sign, no display oleh technician Kedai repair macbook melaka @ Okcs Melaka, seperti dijangka, ianya berpunca dari masalah SSD (Solid state Drive), kami dapati SSD beliau sudah rosak akibat bad block.  Technician kami membuat penukaran dengan mengambil masa 1 jam 40 minutes termasuk pemasangan dan installation OS.


SSD Installation , install OS di dalam SSD 


Process installation OS
Akhir sekali, selepas kami membuat penukaran SSD, kini masalah Macbook air no entry, No display berjaya diselesaikan. malah kami berikan software dan penghantaran secara percuma. Yang paling best harga yang ditawarkan pada beliau sangat tidak masuk akal. :))

Terserlah wajah kegembiraan beliau.
Beliau yang kami maksudkan iaitu Puan Nor Balqis dari segamat.

Terima kasih kami ucapkan kepada Puan Nor Balqis menggunakan khidmat kedai repair macbook melaka dan kami doakan semoga segala urusan Puan Nor Balqis dipermudahkan.


Testimoni pelanggan 



We-Fix-Advice-Supply-Now

---->> MACBOOK AIR ANDA ADA MASALAH SEPERTI INI   ?
---->> TAK TAHU NAK MACBOOK DI MELAKA , MUAR ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2889336 / 0196572171 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

OK COMPUTER SOLUTION MELAKA



Wednesday, 14 March 2018

[ SOLVED ] TIPS MENGGUNAKAN LAPTOP SECARA SIHAT | REPAIR LAPTOP MELAKA

[ SOLVED ] TIPS MENGGUNAKAN LAPTOP SECARA SIHAT

Hari ni Okcs Melaka Nak share sikit tentang Tips Menggunakan Laptop Secara Sihat..


Majoriti memang menggunakan laptop kan. Kalau PC jarang orang guna sebab sekarang ni kita cari sesuatu yang mudah dibawa ke mana sahaja. Betul tak? Salah satunya merupakan laptop. Dengan laptop kita boleh update entri atau edit gambar di mana-mana sahaja. Untuk yang bekerjaya pun laptop merupakan salah satu benda yang sangat penting.

Tapi pernah tak kita terfikir bagaimana kedudukan yang betul atau tepat sekali kedudukan yang sihat untuk kita gunakan laptop ni? Adakah secara menelentang? Atau secara duduk?. Macam-macam gaya kita gunakan kan? Tapi hari ni Okcs Melaka nak share dengan korang 7 tips menggunakan laptop secara sihat.

1.POSISI DUDUK YANG BETUL

Posisi Kedudukan yang Betul

Kedudukan kita duduk adalah sangat penting untuk kita. Contohnya kita kena letak laptop sejajar dengan mata supaya kita tak bongkok bila melihat laptop. Kalau boleh, letak laptop di atas meja tak kira meja apa sekalipun asalkan dapat kedudukan yang selesa



2.ADJUST KECERAHAN LAYAR

Yang ni kita sendiri pun tahu kan. Kalau cerah sangat nanti mata kita yang sakit. Kalau gelap sangat nanti tak nampak. Jadi korang perlu adjustkan kecerahan laptop korang tu ikut keselesaan. Sebab kalau laptop kita ni terlebih cerah, mata kita akan automatik rasa sakit kan. Atau tepat sekali rasa pedih.Laptop yang terlampau cerah pun akan memakan lebih banyak bateri.
Adjust Kecerahan Layar
3.PASANG SCREEN PROTECTOR
Pasang Screen Protector

Screen protector ni sangat penting untuk penglihatan kita. Screen protector ni bertujuan untuk menghalang mata kita direct ke layar yang boleh mengakibatkan radiasi.Pernah dengar kan kalau mata kita ni terlebih nampak cahaya akan menyebabkan masalah katarak. Atau mata kita ni sukar untuk berkelip sebab air mata dah kering. Atau korang tak nak pasang screen protector? Boleh. Korang sediakan satu cermin mata khas untuk menghadap laptop. Bukan untuk orang rabun pun ada. Dekat kedai cermin mata memang ada khaskan protector untuk kita menghadap laptop.



4.LAKUKAN EXERCISE RINGAN

Screen protector ni sangat penting untuk penglihatan kita. Screen protector ni bertujuan untuk menghalang mata kita direct ke layar yang boleh mengakibatkan radiasi.Pernah dengar kan kalau mata kita ni terlebih nampak cahaya akan menyebabkan masalah katarak. Atau mata kita ni sukar untuk berkelip sebab air mata dah kering. Atau korang tak nak pasang screen protector? Boleh. Korang sediakan satu cermin mata khas untuk menghadap laptop. Bukan untuk orang rabun pun ada. Dekat kedai cermin mata memang ada khaskan protector untuk kita menghadap laptop.


5.REHATKAN MATA
Rehatkan Mata

Mata merupakan bahagian tubuh badan kita yang mudah sangat letih. Jangan korang paksa mata korang untuk bekerja terus-terusan. Kesian mata tu kan. Dia pun nak rehat. Rehatkan mata korang dengan pejamkan mata sekejap. Atau dalam 30 minit, korang jangan pandang screen laptop atau PC. Kalau boleh letak pokok kecil dekat ofis atau bilik korang, better korang letak. Jadi bila nak rehatkan mata tu korang boleh pandang pokok menghijau tu. Boleh dikatakan sebagai treatment mata juga.


6.BERKELIP DENGAN SELALU

Pernah tak bila kita dah terlalu fokus sehinggakan mata tak berkedip? Tapi memang hakikat. Kita tengah fokus apa kita tahu kan. Jadi, berkedip la mata tu sikit ye. Biar mata tu basah. Jangan sampai kering. kalau kita dah kerap menghadap laptop, ianya akan membuatkan mata kita agak kering. 


7.GUNAKAN MOUSE

Laptop kita ni memang dah tersedia touchpad kan yang fungsi dia sama je dengan mouse. Tapi, korang hanya dapat bertahan sekejap je menggunakan touchpad ni. Betul tak? Agak sukar lagi-lagi pada siapa yang membuat design blog. Mouse adalah teman setia kita.

Dan tambahan lagi, kalau korang gunakan mouse, pergelangan korang takkan sakit atau lenguh. Touchpad ni kecil dan kita nak tekan pun kadang-kadang kemain susah nya lagi. Jadi, gunakan la mouse cepat-cepat ye supaya pergelangan tangan kita tak lenguh :D


We-Fix-Advice-Supply-Now

---->> LAPTOP ANDA ADA ROSAK   ?
---->> TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2889336 / 0196572171 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

OK COMPUTER SOLUTION MELAKA