Monday, 19 February 2018

[ SOLVED ] CABLE MAGSAFE PUTUS | REPAIR MAGSAFE MELAKA

Ramai yang masih tertanya-tanya, cable magsafe putus masih boleh di repair? berbaloikah repair? nak Repair magsafe kat mana ?

Nanti kami akan jawabnya di akhir artikel ini.

Ada beberapa pelanggan datang ke kedai kami mengadu mengenai magsafe putus, koyak, uzur, pin patah,  dah cuba saloteppp, lilit, modify dan sebagainya.

Seorang pelanggan datang ke kedai Repair magsafe melaka, Batterynya tinggal 19%,  beliau terpaksa meminjam charger daripada kedai repair magsafe melaka untuk siapkan tesis beliau. Tension semestinya, tesis beliau tidak dapat disiapkan dengan berbekalkan battery 19%. Connector Cable magsafe Putus ini adalah jenis L shape.

Repair magsafe melaka muar seremban 1
Cable Magsafe Putus 


Tak salah jika tak tukar, tapi bayangkan kalau air terumpah atas pangkal magsafe putus tu, tak ke shorting Logic board magsafe tu, jika tidak bernasib baik, boleh menyebabkan Macbook kesayangan korang pun terjebak. Harga Magsafe Original bukanya murah. Kalau di Authorised, harganya lebih kurang RM349. Kalau pembelian melalui laman sesawang E-commerce harganya bermula RM80-RM200, Tapi ORIGINAL KE ? pakai 3-6 bulan meletup, pemakaian long term boleh menyebabkan "knockOff" pada macbook, nak claim warranty pun susah.

Repair magsafe melaka muar seremban
 Cable Magsafe Original 

Beliau datang ke kedai Repair Magsafe Melaka menghantar magsafe beliau untuk ditukar, selepas dicheck oleh technician kedai Repair Magsafe melaka atau Okcs Melaka, indicator pada magsafe putus ini tidak menunjukkan sebarang respon seperti lampu hijau ataupun oren. Technician kami terus menukar cable magsafe putus yang baru dengan hanya mengambil masa 2 jam.

Repair Magsafe melaka muar seremban
Selesai penukaran Cable Magsafe Putus

Alhamdulillah, Magsafe beliau kini berfungsi seperti sediakala.
Jawapan kami seperti soalan di atas, Ya!,  ! Kita dapat kekalkan kualiti Magsafe original dengan harga yang Reasonable.


- It's not worth risking your Mac to save a small amount of money -



We-Fix-Advice-Supply-Now

---->> CABLE MAGSAFE ANDA PUTUS  ?
---->> TAK TAHU NAK REPAIR MAC DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2889336 / 0196572171 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

OK COMPUTER SOLUTION MELAKA





Thursday, 15 February 2018

[ SOLVED ] LENOVO G470 SCREEN PECAH | REPAIR LAPTOP JASIN

Peratusan tertinggi diantara masalah dihadapi oleh pelanggan kami iaitu laptop screen pecah.  Seorang pelajar IPTA datang ke kami iaitu kedai repair laptop jasin untuk membaiki laptopnya. Untuk makluman anda, jenis screen Laptop lenovo G470 ini adalah 14.0 Normal. Kata beliau, laptop G470 screen pecah ini akibat terpijak. Terpijak ?? 

" Ya !, saya terpijak apabila saya masuk ke bilik kamsis saya dalam keadaan mamai, " , cerita dia macam ni, saya ni sejenis yang suka bersila dan buat kerja di atas lantai, ada satu lewat malam ni, selepas selesai tugasan editing, terlalu penat.! Saya flip laptop saya dan terus tido, saya pun terjaga di lewat pagi untuk ke tandas, selesai buang apa yang perlu, saya pun terus ke bilik kamsis saya untuk cari katil kesayangan untuk landing semula, dalam keadaan separuh sedar berjalan dalam gelap menuju ke arah katil, tiba-tiba kaki kanan saya merasakan seperti saya sedang menaiki tangga", (amboii, macam katil double decker), yang paling best ianya beserta bunyi RANGUPPP, "Saya terkejut !!". " apaa lagii , saya pun nyalakan switch lampu, dan saya dapati rupanya Laptop Lenovo G470 Screen milik saya pecah, file editing saya tak sempat convert."

Sedikit pencerahan dari pelanggan kami mengenai Laptop Lenovo G470 Screen Pecah.

LAPTOP LENOVO G470 SCREEN PECAH

Lagi lama dibiarkan, lagi lamalah diheret kerja tu. 
Beliau membuat carian di google kedai Repair laptop jasin dan beliau terjumpa kedai Repair laptop jasin berdekatan iaitu Ok Computer Solution melaka untuk menghantar Laptop Lenovo G470 Screen Pecah ni.


Lepas technician check Laptop Lenovo G470 screen pecah ni. Technician di kedai repair laptop jasin ni terus membuat penukaran dalam masa 15 minit je. 

Laptop Lenovo G470 Screen Pecah diselesaikan dalam masa 15 minit 


Beliau sangat gembira selepas menggunakan service OK COMPUTER SOLUTION MELAKA atau kedai repair laptop jasin, file yang tak sempat convert tempoh hari selamat dan berjaya di hantar pada lecturer beliau. 

Semoga lebih berhati-hati, letakkan laptop anda pada ketinggian yang sepatutnya :D

We-Fix-Advice-Supply-Now

---->> Laptop anda screen pecah ?
---->> Buntu cari kedai Repair Laptop Jasin ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2889336 / 0196572171 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

OK COMPUTER SOLUTION MELAKA

Tuesday, 13 February 2018

[ SOLVED ] - FORMAT MACBOOK PRO TOUCH BAR A1707 | MELAKA

[ SOLVED ] - FORMAT MACBOOK PRO TOUCH BAR A1707 | MELAKA

Hari ini ada customer datang ke kedai kami mengadu Macbook Pro Touch Bar A1707 telah dijangkiti adsware dan malware, dan terdapat 3 user di dalam satu Macbook Pro touch Bar A1707 ini. Beliau amat tertekan ketika cuba melayari laman sesawang, beliau diserang Malware yang sangat menjengkelkan ketika "surfing", Untuk makluman, yang paling pedihnya, Macbook pro touchbar A1707 ini dibeli untuk anaknya bermain DOTA 2. Untuk makluman, Macbook pro touchbar A1707 ingin mencari tuan baru.

 Macbook Pro Touchbar A1707




Jika tidak bertindak, ianya boleh menyebabkan operasi system anda musnah, papan kekunci akan rosak akibat tekanan hentakan jari di papan kekunci, harga kos penukaran keyboard Macbook Pro touchbar A1707 mencecah hampir RM800-RM1000.


Selepas di diagnose oleh pakar kami, kami dapati Macbook Pro Touchbar A1707 beliau dijangkiti malware akibat terdownload Mac keeper. Kami diberitahu Macbook Pro Touchbar ini hendak di jual.
Jadi kami mengambil keputusan untuk Reformat Macbook Pro touchbar A1707 High sierra dengan hanya mengambil masa 30minit.


Successfully format Macbook Pro A1707 | Melaka

Akhirnya selepas di Format. Macbook Pro Touchbar A1707 ini kembali berfungsi seperti baru, Pelanggan sangat sangat gembira kerana Macbook touchbar A1707 beliau tidak lagi mempunyai user yang banyak, Bebas dari malware, market value untuk dijual juga tinggi berbanding sebelum ini. kami difahamkan Macbook pro TouchBar A1707 ini bakal menukar Tuan baru setelah gaming rig beliau selesai di Setup.



-->> Anda ada masalah Macbook Pro touchBar A1707 diserang malware ?? 
-->> Tercari-cari kedai repair Macbook di Melaka ?


Anda boleh hubungi OKCS Melaka : -

06-2889336 / 019-6572171 (Whatapps pun boleh)
Lokasi OKCS Melaka :-

OKCS MELAKA




[ SOLVED ] - MASALAH COPY PASTE FILE MAC KE DALAM WINDOWS,EXTERNAL DRIVE | REPAIR MACBOOK MELAKA

[ SOLVED ] - MASALAH COPY PASTE FILE MAC KE DALAM WINDOWS, EXTERNAL HARD DISK | REPAIR MACBOOK MELAKA



Artikel ini ditulis atas tujuan berkongsi dengan anda menangani masalah Copy paste file Mac ke Windows, External drive. Masalah ini juga adalah purata pertanyaan tertinggi dalam survey kami, Antara masalah yang dihadapi oleh pelanggan kami iaitu masalah tidak dapat copy paste file mac ke dalam Windows OS ataupun External Drive. 




External Hard disk
Antara Error code masalah Copy File Mac ke dalam Windows, External Drive



Tidak berjaya copy paste file Mac anda ke dalam windows, External Drive ??

Punca sebenar masalah copy paste file mac ke dalam windows ataupun external Drive adalah :

Hard disk ataupun external hard disk biasanya memiliki format NTFS secara default, jika anda selalu gunakan di windows. Untuk jenis NTFS ni, korang cuma boleh membaca data alias Read saja. korang takkan dapat copy paste file windows korang ke dalam Mac, ataupun copy paste file mac ke dalam windows.

Sedikit perbezaan dengan flashdisk di Mac ataupun Macbook, format file system default untuk flashdisk kebiasaanya adalah FAT32.

Jadi inilah alasan kenapa hard disk, External yang korang guna tidak dapat Copy paste file mac ke dalam windows.


Solution untuk menangani masalah copy paste file mac ke dalam windows, external. Korang boleh cuba Step di bawah ni .

1. Pastikan korang dah Backup semua data.

kenapa kena backup? sebab ianya perlu diformat semula partition, semua data sebelumnya disimpan akan musnah.


2. Sambungkan external hard disk ataupun flash disk


3. Buka Disk Utility,


4. Pilih "Erase" dan set 





5. Select Format dan Tukar kepada ExFAT






6. Selesai Pilih format " ExFAT ---> CLICK [ ERASE ] 
TUNGGU 6 SAAT . " SELESAI "


Setelah selesai kesemua langkah, korang cuba tekan "Get info" untuk mengenalpasti Format Hard drive, Flash drive Sudah ditukarkan kepada exFAT.


Pada yang dah buat macam ni, boleh copy paste file Mac korang dalam windows ?

Dah buat tapi masih tak boleh ?

>> Anda ada masalah Copy Paste file Mac ke dalam windows, External macam ni ?

>> Sesat cari kedai repair Macbook, Imac kat melaka ?



Anda boleh hubungi OKCS MELAKA .


06-2889336 / 019-6572171 (Whatapps pun boleh)
Lokasi OKCS Melaka :-

OKCS MELAKA





















[ SOLVED ] MACBOOK PRO RETINA A1502 SCREEN CRACK, BODY DENT | REPAIR MAC MELAKA


Kedai Repair Mac Melaka menerbitkan artikel tentang Macbook Retina A1502 Screen crack, Body dent. 



Seorang pelanggan datang ke kedai repair Mac Melaka mengadu mengenai Macbook Pro Retina A1502 beliau Screen Crack dan Body Dent akibat terhantuk keceletuk di bucu katil. " Kalau kecik kecik dulu kita yang selalu terhantuk, dah besar-besar ni Macbook pulak terhantuk, aduhhh!!, buka-buka blank......" , Beliau sangat tertekan, tambah lagi beliau tidak mempunyai thunderbolt untuk membuat penyambungan terus ke external monitor. Semua tugasan beliau terpaksa ditangguhkan.


Macbook Pro Retina A1502 Screen Crack , Body dent

Apa yang akan terjadi jika anda tidak bertindak, Macbook Pro Retina A1502 ini lama kelamaan akan disimpan di dalam store, bakal bersawang. Kos screen Macbook Pro Retina A1502 makin lama makin mahal harganya sebab ianya menggunakan matawang USD. 

Beliau membuat carian di Google dan mencari kedai repair Mac melaka yang berdekatan di Melaka tengah. Tanpa lengahkan masa, beliau terus hubungi kedai repair mac melaka untuk hantar Repair Screen Macbook Pro Retina A1502 beliau.

Setelah di diagnos oleh technician kami, technician kami dapati Macbook Pro Retina A1502 milik beliau Screen crack dan body ada sedikit dent di Topset panel. Jadi beliau mengambil keputusan untuk tukar Topset panel ( Satu Set Panel Skrin ).







Yezzzzaaa, Alhamdulillah,  dengan hanya mengambil 10minit sahaja masalah Macbook Pro Retina A1502 Screen crack, dent beliau diselesaikan. Seperti biasa, beliau sangat gembira dengan hasil kerja kami, kos yang ditawarkan juga berpatutan. Pada anda yang membaca artikel ini, sila berhati-hati dengan bucu-bucu yang ada ya.. :D 

We-Fix-Advice-Supply-Now

---->> iMac / Macbook Anda ada masalah Crack dan dent ?
---->> Buntu cari kedai Repair iMac / Macbook Melaka ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2889336 / 0176334745 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

OK COMPUTER SOLUTION MELAKA