Wednesday, 14 March 2018

[ SOLVED ] TIPS MENGGUNAKAN LAPTOP SECARA SIHAT | REPAIR LAPTOP MELAKA

[ SOLVED ] TIPS MENGGUNAKAN LAPTOP SECARA SIHAT

Hari ni Okcs Melaka Nak share sikit tentang Tips Menggunakan Laptop Secara Sihat..


Majoriti memang menggunakan laptop kan. Kalau PC jarang orang guna sebab sekarang ni kita cari sesuatu yang mudah dibawa ke mana sahaja. Betul tak? Salah satunya merupakan laptop. Dengan laptop kita boleh update entri atau edit gambar di mana-mana sahaja. Untuk yang bekerjaya pun laptop merupakan salah satu benda yang sangat penting.

Tapi pernah tak kita terfikir bagaimana kedudukan yang betul atau tepat sekali kedudukan yang sihat untuk kita gunakan laptop ni? Adakah secara menelentang? Atau secara duduk?. Macam-macam gaya kita gunakan kan? Tapi hari ni Okcs Melaka nak share dengan korang 7 tips menggunakan laptop secara sihat.

1.POSISI DUDUK YANG BETUL

Posisi Kedudukan yang Betul

Kedudukan kita duduk adalah sangat penting untuk kita. Contohnya kita kena letak laptop sejajar dengan mata supaya kita tak bongkok bila melihat laptop. Kalau boleh, letak laptop di atas meja tak kira meja apa sekalipun asalkan dapat kedudukan yang selesa



2.ADJUST KECERAHAN LAYAR

Yang ni kita sendiri pun tahu kan. Kalau cerah sangat nanti mata kita yang sakit. Kalau gelap sangat nanti tak nampak. Jadi korang perlu adjustkan kecerahan laptop korang tu ikut keselesaan. Sebab kalau laptop kita ni terlebih cerah, mata kita akan automatik rasa sakit kan. Atau tepat sekali rasa pedih.Laptop yang terlampau cerah pun akan memakan lebih banyak bateri.
Adjust Kecerahan Layar
3.PASANG SCREEN PROTECTOR
Pasang Screen Protector

Screen protector ni sangat penting untuk penglihatan kita. Screen protector ni bertujuan untuk menghalang mata kita direct ke layar yang boleh mengakibatkan radiasi.Pernah dengar kan kalau mata kita ni terlebih nampak cahaya akan menyebabkan masalah katarak. Atau mata kita ni sukar untuk berkelip sebab air mata dah kering. Atau korang tak nak pasang screen protector? Boleh. Korang sediakan satu cermin mata khas untuk menghadap laptop. Bukan untuk orang rabun pun ada. Dekat kedai cermin mata memang ada khaskan protector untuk kita menghadap laptop.



4.LAKUKAN EXERCISE RINGAN

Screen protector ni sangat penting untuk penglihatan kita. Screen protector ni bertujuan untuk menghalang mata kita direct ke layar yang boleh mengakibatkan radiasi.Pernah dengar kan kalau mata kita ni terlebih nampak cahaya akan menyebabkan masalah katarak. Atau mata kita ni sukar untuk berkelip sebab air mata dah kering. Atau korang tak nak pasang screen protector? Boleh. Korang sediakan satu cermin mata khas untuk menghadap laptop. Bukan untuk orang rabun pun ada. Dekat kedai cermin mata memang ada khaskan protector untuk kita menghadap laptop.


5.REHATKAN MATA
Rehatkan Mata

Mata merupakan bahagian tubuh badan kita yang mudah sangat letih. Jangan korang paksa mata korang untuk bekerja terus-terusan. Kesian mata tu kan. Dia pun nak rehat. Rehatkan mata korang dengan pejamkan mata sekejap. Atau dalam 30 minit, korang jangan pandang screen laptop atau PC. Kalau boleh letak pokok kecil dekat ofis atau bilik korang, better korang letak. Jadi bila nak rehatkan mata tu korang boleh pandang pokok menghijau tu. Boleh dikatakan sebagai treatment mata juga.


6.BERKELIP DENGAN SELALU

Pernah tak bila kita dah terlalu fokus sehinggakan mata tak berkedip? Tapi memang hakikat. Kita tengah fokus apa kita tahu kan. Jadi, berkedip la mata tu sikit ye. Biar mata tu basah. Jangan sampai kering. kalau kita dah kerap menghadap laptop, ianya akan membuatkan mata kita agak kering. 


7.GUNAKAN MOUSE

Laptop kita ni memang dah tersedia touchpad kan yang fungsi dia sama je dengan mouse. Tapi, korang hanya dapat bertahan sekejap je menggunakan touchpad ni. Betul tak? Agak sukar lagi-lagi pada siapa yang membuat design blog. Mouse adalah teman setia kita.

Dan tambahan lagi, kalau korang gunakan mouse, pergelangan korang takkan sakit atau lenguh. Touchpad ni kecil dan kita nak tekan pun kadang-kadang kemain susah nya lagi. Jadi, gunakan la mouse cepat-cepat ye supaya pergelangan tangan kita tak lenguh :D


We-Fix-Advice-Supply-Now

---->> LAPTOP ANDA ADA ROSAK   ?
---->> TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2889336 / 0196572171 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

OK COMPUTER SOLUTION MELAKA

Thursday, 8 March 2018

[ SOLVED ] KELEBIHAN MENGGUNAKAN SSD | REPAIR SSD MELAKA.

[ SOLVED ]  KELEBIHAN MENGGUNAKAN SSD | REPAIR SSD MELAKA

Laptop anda slow dan mengganggu konsentrasi ketika membuat kerja?
Ayuh bertukar kepada SSD kerana terdapat banyak kebaikannya.Antara kebaikannya ialah...



  1. Solid State Drive mempunyai kelajuan membaca dan menulis data (Read / Write Speed) sehingga 20 kali lebih laju berbanding hard disk biasa dalam laptop atau desktop PC. Sebagai contoh, hard disk biasa mempunyai RW Speed 50-120 MB/s tetapi SSD moden mempunyai RW speed 500-550 MB/s.
  2. Penggunaan Solid State Drive melajukan boot komputer anda kepada kurang daripada 10 saat (sekiranya menggunakan sistem operasi moden seperti Windows 8.1 dan Windows 10)
  3. Majoriti pengguna Solid State Drive biasanya akan install sistem operasi seperti Windows atau Linux di dalam Solid State Drive bagi menjadikan penggunaan harian lebih lancar dan responsif – contohnya seperti start up, shut down, proses memindah fail, menggunakan browser,  scan antivirus dan sebagainya. Untuk mengoptimasikan penggunaan ruang Solid State Drive, adalah digalakkan untuk anda simpan fail-fail besar seperti fail lagu, video, movie, anime di dalam Hard Disk biasa.
  4. Bagi anda yang menggunakan perisian Adobe seperti Photoshop, Lightroom, Premiere dan sebagainya – penggunaan Solid State Drive membuatkan perisian Adobe lebih responsif, laju dan boleh meningkatkan produktiviti.
  5. Bagi gamers tegar – penggunaan Solid State Drive melajukan proses loading dan mengurangkan stuttering ketika bermain game. Harus diingat, hardware lain seperti CPU dan GPU masih lagi memainkan peranan penting bagi kualiti visual dan performance gaming.
  6. Model terkini Solid State Drive  mempunyai fungsi “DevSleep” iaitu lebih menjimatkan penggunaan bateri – sangat berguna kepada komputer jenis Ultrabook dan laptop untuk bisnes di mana ketahanan bateri sangat penting.
  7. Solid State Drive tiada komponen mekanikal yang bergerak (moving parts) – ini menjadikan ia lebih tahan lasak dan kurang risiko kehilangan data penting seperti hard disk biasa.
  8. Solid State Drive lebih senyap dan lebih sejuk berbanding Hard Disk biasa – tiada lagi bunyi bising “spinning” hard disk dan kurang risiko hardware panas yang boleh membawa kepada overheat dan kerosakan hardware.
  9. Dari segi fizikal, Solid State Drive lebih ringan berbanding hard disk – sedikit mempengaruhi berat keseluruhan laptop atau desktop PC.
  10. Harga Solid State Drive kini jauh lebih murah berbanding ketika 3-5 tahun lepas, adalah sangat berbaloi untuk invest sedikit bagi mendapatkan lebih kelajuan, ketenangan fikiran dan produktiviti yang meningkat.


We-Fix-Advice-Supply-Now

---->> LAPTOP ANDA ADA SLOW   ?
---->> TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2889336 / 0196572171 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

OK COMPUTER SOLUTION MELAKA

Tuesday, 6 March 2018

[ SOLVED ] - TIPS PENJAGAAN BATERI IPHONE | REPAIR IPHONE MELAKA

[ SOLVED ] - TIPS PENJAGAAN BATERI IPHONE

Artikel ini ditulis atas tujuan berkongsi dengan anda cara menangani masalah bateri Iphone yang biasa kita alami. Kebanyakkan pengguna Iphone selalu ada masalah dengan bateri Iphone korang kan. Tukar baru tak sampai setahun, kembung , rosak dan sebagainya. Kedai repair iphone melaka ataupun OKCS MELAKA nak share beberapa Tips tentang penjagaan bateri Iphone.Antara penjagaan bateri Iphone,korang boleh cuba Tips yang kami berikan.


1.Off Telefon ketika Mengecas
Tak salah kalau kita off telefon kita bila cas.Semua orang sayang telefon kan..telefon pon kene laa jaga dengan baik.


Off phone while charging


2.Jangan Guna Telefon Ketika Mengecas
Sebab ape?? sebab boleh menyebabkan bateri kembung dan boleh cepat rosak.Bile cas telefon je pasti tangan gatal jee nak buka whasap laa main game laa nak buka nie laa nk buka tu laa..so korang kene laa biasakan cas telefon dulu baru boley guna OK.


3.Kurangkan Penggunaan Mobile Data
Ini akan menyebabkan bateri juga akan cepat makan dan data juga akan cepat makan jugak. Dah rugi dua benda dekat situ kan.

4.Gunakan Mod Penjimatan Bateri
Ini juga antara tips yang bagus untuk penjagaan bateri. Walaupun sudah dicas penuh 100%, hidupkan mod penjimatan bateri juga. Jadi jangka hayat bateri tersebut lebih lama dari yang biasa.

5.Pastikan Bateri Betul-Betul Lemah Sebelum Mengecas
Nak ingatkan juga pastikan bateri tinggal 20% atau 15% atau amaran bateri lemah dipaparkan, barulah korang cas bateri sehingga penuh.


6. Jauhkan Bateri Dari Haba
Contoh jauhkan Telefon dari barangan elektrik yang mengeluarkan haba sebab ia akan mudah meletup. Bila dah meletup bukan bateri saja meletup malah telefon pun sama.

Selain daripada tu....

7.Jangan Terlebih Had Waktu Mengecas
Okay selalunya bateri telefon akan penuh dalam masa 2-3 jam. Jadi janganlah cas pada waktu korang sedang tidur pada waktu malam tu. Ini kerana bateri akan cepat rosak kerana overcharge.

8.Kurangkan Cas Dalam Kereta
Pada korang yang suka cas dalam kereta tu, harap dapat kurangkan ye. Ini kerana voltan pada kereta selalunya tidak stabil. Jadi bateri akan cepat rosak kerana menerima arus voltan yang tidak stabil.

Tak lupa juga mod kecerahan akan menyebabkan bateri cepat habis bila kita guna..

9. Mod Kecerahan
Sesetengah orang hanya letakkan mod cerah paling bawah sekali. Itu lebih mujarab bagi penjagaan bateri.

10. Jangan Biasakan Menelefon Sambil Mengecas
Ini juga termasuk kebiasaan buruk beberapa pengguna handphone. Selain tidak baik untuk kesihatan (kerana ketika mengecas tahap radiasi dan suhu bateri bertambah), menelefon sambil mengecas handphone juga akan menggunakan kuasa bateri, sehingga secara tidak disedari, ini akan memanjangkan proses pengisian tenaga di dalam bateri.



We-Fix-Advice-Supply-Now

---->> IPHONE ANDA ADA MASALAH   ?
---->> TAK TAHU NAK REPAIR IPHONE DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2889336 / 0196572171 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -

OK COMPUTER SOLUTION MELAKA