Wednesday, 20 February 2019

[ SOLVED ] CARA BUAT BOOTABLE WINDOWS | KEDAI REPAIR LAPTOP MELAKA


Cara buat bootable windows 

Artikel Kali ini, kami akan berkongsi dengan anda cara buat bootable windows installer windows 7/8/10 di pendrive. Cara buat bootable bukannya sesuatu yang sukar, ianya sangat mudah untuk semua golongan anak muda, pakcik dan makcik.

Jika anda dapat kuasai cara buat bootable windows dengan betul, anda berjaya menjimatkan duit bermula rm50 - RM599. Bergantung pada versi windows dan kedai komputer yang anda akan hantar. Bukan sahaja jimat duit, malah masa dan tenaga anda pun !

Kenapa saya cakap begitu ?
Setiap kali windows anda “crash”, “ operating system not found “, “ windows stuck di logo “, 
kemungkinan besar windows ( operating system anda bermasalah ). Anda mesti merasa gelisah, semua kerja terpaksa ditangguhkan, membuat carian pakcik google untuk menghantar laptop ke kedai repair laptop berdekatan.







Cara untuk mengatasinya sendiri dengan cara awalnya iaitu anda boleh Format ataupun Clean install windows semula di laptop anda. 

Cara untuk format windows boleh rujuk di artikel ini “ Cara format laptop  “, dan sebelum itu anda perlukan bootable pendrive ataupun cd. cara buat bootable ini adalah sebagai oksigen untuk sebelum anda buat installation windows di laptop anda menggunakan pendrive/Dvd.


Cara buat bootable windows : 


1. Download iso file windows yang anda inginkan di :

       
2. Download software Rufus ataupun Power iso.



     
3. Buka software rufus.

Rufus software : Cara buat bootable

 4. Pilih file iso yang sudah di download.
  


5. 5.1 Pilih Partition Scheme : Select UEFI
5.2 Nama pendrive
5.3 Pilih Standard windows installation dan click start
Setting system rufus


6. Tunggu sehingga selesai dan ia boleh digunakan.


Setelah selesai buat bootable di pendrive anda, anda boleh mula format laptop/pc. Jom kita teruskan ke cara format laptop. 
Click link ini ---> Cara Format Laptop


Sekian perkongsian kami tentang cara buat bootable windows, Semoga bermanfaat, kami di kedai repair laptop melaka sedia membantu anda. 


We-Fix-Advice-Supply-Now


---->> LAPTOP ANDA ADA SLOW   ?

---->> TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-


06-2400515 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )


Lokasi OKCS MELAKA : -


OK COMPUTER SOLUTION MELAKA








[ SOLVED ] CARA FORMAT WINDOWS 10 8 7 | KEDAI REPAIR LAPTOP MELAKA

Cara format Windows 

Artikel kali ini, kedai repair laptop melaka iaitu Ok computer Solution Melaka akan berkongsi dengan dengan anda cara untuk format windows ( buang segala saka yang ada ) pada laptop dan pc anda dengan menggunakan pendrive/Dvd. Cara format windows bukannya sesuatu yang sukar, ia juga dapat dimanfaatkan semua golongan tak kira tua atau muda. Cuma anda perlu luangkan masa perlukan masa untuk membaca guideline cara format windows ini.



Cara untuk format windows:-

Jadi, anda dah ready untuk format windows anda ?? jomm !

1) Sediakan bootable windows yang anda telah buat sama ada menggunakan rufus ataupun Power iso ( boleh click di link ini cara buat bootable ( BOOTABLE ), connect ke usb port 2.5 di laptop/pc anda. 


2) Power on laptop anda dan spam bios setting "key". Untuk computer/laptop Dell tekan F2 sewaktu hidupkan computer dan laptop anda untuk memaparkan boot option, Set kan Boot Priority Order PC dan laptop anda kepada USB Device. 

Legacy Boot

        b)    Set kan USB Storage Device di bahagian atas sekali dan 
               F10 untuk save dan exit .


3)    Komputer anda akan restart dan akan memaparkan boot windows dari pendrive anda.


4)      Pilih bahasa , masa, keyboard dan tekan butang Next.


5)     Tekan butang Install now untuk format windows 10.



6)    Klik pada kotak "I accept the license terms" dan tekan butang Next.

*Upgrade : kekalkan data lama dan upgrade windows dari 7-10 tanpa membuang data
*Custom : bagi anda yang mahu delete semua partiton dan data 


7)    Windows setup akan memaparkan dua jenis yang anda mahu untuk upgrade windows atau custom install. Klik pada custom install.


8)      Seterusnya windows setup akan memaparkan partition hard disk anda. Sekiranya anda untuk format partition C sahaja pilih pada partition C dan klik pada butang format. Kalau anda mahu buang semua partition klik pada butang delete pada semua partition. Kemudian klik pada butang next untuk start format.

kedai repair laptop melaka
Windows dalam process installation


9)     Setelah selesai buat partitioning, anda boleh tekan next dan pergi ke dapur, bancuh air, spend time dengan family sementara windows dalam process installation. Anggaran masa diambil 40 minit - 1 jam ( bergantung pada spesifikasi laptop/Pc anda ).

kedai repair laptop murah melaka



5)       Selepas selesai install windows komputer akan restart sendiri dan akan memaparkan logo windows 10.

kedai repair laptop murah melaka

10)     Windows 10 akan tanya ada solan yang basic seperti masukan nama pc dan password selepas selesai windows 10 sudah siap untuk digunakan. 

Sekian artikel cara format windows dari kami Ok Computer Solution Melaka, semoga bermanfaat atas perkongsian ini.

Jika ada sebarang error semasa menjalankan "cara format windows" ini, anda boleh hubungi kami untuk sebarang pertanyaan.


We-Fix-Advice-Supply-Now


---->> LAPTOP ANDA ADA SLOW   ?

---->> TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-


06-2400515 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )


Lokasi OKCS MELAKA : -


OK COMPUTER SOLUTION MELAKA


[ SOLVED ] CARA MENUTUP WINDOWS UPDATE

CARA-CARA MENUTUP WINDOWS UPDATE

Artikel kali ini, kami akan berkongsi dengan anda cara untuk 
menutup windows update. Pada anda yang selalu dihantui  windows update ketika shutdowndown computer. Di sini kami akan menunjukan cara untuk menutup windows update komputer anda dengan mudah dan tidak ada lagi update windows. Kebiasannya windows update ini digunakan pada user yang menggunakan Microsoft Store.

Adakah komputer anda sering update?
Apa yang di update kan?


Setiap kali komputer anda update windows anda akan merasakan windows anda berat dan banyak file yang bekerja. Itu yang selalu anda buat naik angin komputer selalu slow je. 

Cara menutup windows update:-

1)  Disable windows update

Anda hanya perlu perg ke Control Panel dengan cara ini dapat memudahkan anda untuk menutup windows update.
*Klik butang Start - Control Panal



* Pilih System and Security > Administrative Tools



* Pilih pada services


* Selepas klik pada services anda akan memelihat banyak file yang terpapar. Cari fail Windows Update dan klik dua kali,


* Pilih pada Startup type menjadi Disable dan klik butang stop pada service status dan tekan butang OK apa bila selasai.



Sekarang ini komputer anda sudah tidak lagi update secara automatic lagi. Jika anda ingin enbale widnows update ikot step yang pertama dan tukar kepada enable.


2)  Disable Configure Automatic Updates

*Klik pada logo windows pada keyboard + R dan akan memaparkan run aplication. Taipkan gpedit.msc


* Pilih pada Computer Configuration dan klik Administrative Templates.



* Klik pada Windows Components dan pilih Windows Update


* Double klik pada Configure Automatic Update dan pilih Disbale. Selepas selesai tekan butang OK.


Sekian perkongsian kali ini, semoga ianya bermanfaat buat anda. 


We-Fix-Advice-Supply-Now


---->> LAPTOP ANDA ADA SLOW   ?
---->> TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-

06-2400515 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )

Lokasi OKCS MELAKA : -




[ SOLVED ] CARA MELAJUKAN KOMPUTER ANDA

CARA-CARA UNTUK MELAJUKAN KOMPUTER ANDA



Artikel kali ini, kami akan berkongsi dengan anda cara untuk melajukan komputer kesayangan anda. Di sini kami akan menunjukan cara untuk melajukan komputer anda dengan mudah dan tidak lagi komputer anda lembab macam siput. 

1)  Disk Cleanup

Apa itu disk cleanup?
Disk Cleanup boleh delete Temporary Internet Files, Download Program Files, dan Offline Webpages. Disk Cleanup juga membolehkan anda untuk kosongkan Recycle Bin, Delete Temporary Files dan Thumbnails.
Langkah-langkah untuk buat disk clean up:
Windows 7
Buka start menu > pilih programs > pilih accessories > system tools > dalam system tool, pilih Disk Cleanup utility.
Windows 8 & 10
Tekan windows key + r > taip cleanmgr dan tekan enter.

Disk Cleanup

2)     Defragment

Apa itu Defragment?

Defragment berfungi untuk menyusun semula file-file yang diperbaharui atau yang sudah install secara sengaja mahupun tidak sengaja. Jika anda ingin membuka file apa-apa secara automatik windows bakal bekerja atau memungut ruang secara automatik dalam penempatan space atau unsur partition dalam hard disk anda.
Langkah-langkah untuk buat disk defragmentation:
Windows 7
Buka start menu > pilih programs > pilih accessories > system tools > dalam system tool, pilih disk defragmenter.

Disk Defragment

3)    Virus / Malware

Tiada apa yang akan memperlahankan laptop anda daripada virus atau beberapa malware. Sebaik sahaja hard disk anda telah dibersihkan, seterusnya jalankan perisian antivirus dan lakukan imbasan keselurah hard disk laptop.
Jika ia mendapati apa-apa virus atau malware, terus buang.
Download perisian AntiVirus percuma dari internet atau anda boleh beli perisian AntiVirus yang berbayar dari kedai laptop ataupun beli secara online.
Jangan lupa muat turun perisian CCleaner, boleh check error pada registry pada laptop anda.
Malware / virus

4)   Ram / Memory

Salah satu pilihan yang mudah dan berpatutan adalah upgrade / tambah kapasiti RAM laptop anda. Dengan menambah beberapa gigabyte RAM, anda boleh meningkatkan lagi kelajuan pada komputer anda dan aplikasi boleh disimpan dalam memori, sekali gus mempercepatkan lagi masa pemprosesan laptop.

Ram / Memory

5)   Format Windows 

Cara ini juga boleh dilakukan adalah dengan format balik hard disk laptop anda dan install balik Windows baru anda. Ia juga dapat membatu membuang aplikasi yang tidak diperlukan di dalam windows. Selalunya windows baru yang di install tiada masalah sekiranya Format Clean dan hard disk tiada masalah.

Windows

6) SSD

Apa itu SSD?

SSD (solid state drive) adalah media storage yang paling pantas pada abad ini, dengan 10 kali laju berbanding tradisional media storage ‘hard disk’. Saiz kapasiti adalah lebih kecil berbanding hard disk, tapi sangat laju. Saya rekomen anda pakai SSD 240GB dan jadikan harddisk lama anda sebagai secondary storage.

SSD

Sekian perkongsian kali ini, semoga ianya bermanfaat buat anda. 


We-Fix-Advice-Supply-Now


---->> LAPTOP ANDA ADA SLOW   ?

---->> TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-


06-2400515 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )


Lokasi OKCS MELAKA : -


OK COMPUTER SOLUTION MELAKA