[ SOLVED ] CARA FORMAT WINDOWS 10 8 7 | KEDAI REPAIR LAPTOP MELAKA

Cara format Windows 

Artikel kali ini, kedai repair laptop melaka iaitu Ok computer Solution Melaka akan berkongsi dengan dengan anda cara untuk format windows ( buang segala saka yang ada ) pada laptop dan pc anda dengan menggunakan pendrive/Dvd. Cara format windows bukannya sesuatu yang sukar, ia juga dapat dimanfaatkan semua golongan tak kira tua atau muda. Cuma anda perlu luangkan masa perlukan masa untuk membaca guideline cara format windows ini.Cara untuk format windows:-

Jadi, anda dah ready untuk format windows anda ?? jomm !

1) Sediakan bootable windows yang anda telah buat sama ada menggunakan rufus ataupun Power iso ( boleh click di link ini cara buat bootable ( BOOTABLE ), connect ke usb port 2.5 di laptop/pc anda. 


2) Power on laptop anda dan spam bios setting "key". Untuk computer/laptop Dell tekan F2 sewaktu hidupkan computer dan laptop anda untuk memaparkan boot option, Set kan Boot Priority Order PC dan laptop anda kepada USB Device. 

Legacy Boot

        b)    Set kan USB Storage Device di bahagian atas sekali dan 
               F10 untuk save dan exit .


3)    Komputer anda akan restart dan akan memaparkan boot windows dari pendrive anda.


4)      Pilih bahasa , masa, keyboard dan tekan butang Next.


5)     Tekan butang Install now untuk format windows 10.6)    Klik pada kotak "I accept the license terms" dan tekan butang Next.

*Upgrade : kekalkan data lama dan upgrade windows dari 7-10 tanpa membuang data
*Custom : bagi anda yang mahu delete semua partiton dan data 


7)    Windows setup akan memaparkan dua jenis yang anda mahu untuk upgrade windows atau custom install. Klik pada custom install.


8)      Seterusnya windows setup akan memaparkan partition hard disk anda. Sekiranya anda untuk format partition C sahaja pilih pada partition C dan klik pada butang format. Kalau anda mahu buang semua partition klik pada butang delete pada semua partition. Kemudian klik pada butang next untuk start format.

kedai repair laptop melaka
Windows dalam process installation


9)     Setelah selesai buat partitioning, anda boleh tekan next dan pergi ke dapur, bancuh air, spend time dengan family sementara windows dalam process installation. Anggaran masa diambil 40 minit - 1 jam ( bergantung pada spesifikasi laptop/Pc anda ).

kedai repair laptop murah melaka5)       Selepas selesai install windows komputer akan restart sendiri dan akan memaparkan logo windows 10.

kedai repair laptop murah melaka

10)     Windows 10 akan tanya ada solan yang basic seperti masukan nama pc dan password selepas selesai windows 10 sudah siap untuk digunakan. 

Sekian artikel cara format windows dari kami Ok Computer Solution Melaka, semoga bermanfaat atas perkongsian ini.

Jika ada sebarang error semasa menjalankan "cara format windows" ini, anda boleh hubungi kami untuk sebarang pertanyaan.


We-Fix-Advice-Supply-Now


---->> LAPTOP ANDA ADA SLOW   ?

---->> TAK TAHU NAK REPAIR LAPTOP DI MELAKA ?

Anda boleh hubungi OKCS Melaka :-


06-2400515 / 0186614745 ( Whatapps Pun boleh )


Lokasi OKCS MELAKA : -


OK COMPUTER SOLUTION MELAKA


Comments

  1. Terbaik tuan. Moga ilmu yang dikongsikan mendapat ganjaran pahala sepanjang masa.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

POWER SUPPLY DAN JENIS POWER SUPPLY

APA ITU BATERI CMOS