Repair Laptop Dell Latitude D830

laptops

Latitude D830 merupakan salah satu model laptop yang dikeluarkan oleh syarikat Dell. Ia merupakan sebuah model yang lama. Jika dilihat pada rekabentuknya juga, kita dapat lihat bentuknya yang agak unik. Spare partnya juga agak sukar untuk ditemui dan dikategorikan sebagai rare. Walaubagaimanapun kami di OK Computer Solution sangat prihatin dengan semua jenis laptop termasuklah yang baru mahupun lama. Kami sedia membantu jika laptop mempunyai masalah.

Baru-baru ini kami ada menerima sebuah laptop dengan masalah utama yang biasa kami jumpa iaitu masalah chipset. Masalah ini boleh dikesan sekiranya menemui tanda-tanda seperti tak boleh nak on, kadang-kadang boleh on tapi no display, auto shutdown, dan auto restart. Ramai juga yang bertanya bagaimana masalah ini boleh berlaku, walhal laptop tak pernah jatuh dan sebagainya. Hal ini terjadi bukanlah terjadi disebabkan oleh terjatuh dan sebagainya, akan tetapi ianya melibatkan laluan keluar haba panas dari chipset tersebut sudah tersumbat.

chipset

Macam mana pula boleh tersumbat habuk? Sebenarnya, chipset ini lah yang mengawal semua pergerakan kerja yang kita lakukan dalam laptop, dan bila ini berlaku, chipset tersebut akan mudah panas. Sebab itu jika anda perasan, pada sebelah sisi kiri laptop anda ada ruang udara yang mengeluarkan angin yang panas (jika sudah tersumbat habuk) dan angin yang biasa (jika sudah diservis/belum tersumbat).

heatsink

Kami di OK Computer Solution sangat pakar dalam menservis laptop (bersihkan kipas, heat sink). Selain itu, kami juga akan memberikan penyelesaian utama jika sudah terlambat iaitu dengan menukar chipset tersebut kepada yang baru. Kami juga tidak menggunakan konsep reball, reheat dan sebagainya. Anda juga pasti tergamam dengan hasil kerja dan jaminan yang akan berikan.

laptops

artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang motherboard, repair dell, repair motherboard, repair dell latitude, dell latitude, dell latitude d830, laptop repair, repair laptop, dell studio, repair computer, motherboard repair, repair notebook, laptop motherboard repair, dell laptop repair, notebook repair, dell repair, ok computer solution


Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Comments

Popular posts from this blog

POWER SUPPLY DAN JENIS POWER SUPPLY

APA ITU BATERI CMOS

[ SOLVED ] CARA FORMAT WINDOWS 10 8 7 | KEDAI REPAIR LAPTOP MELAKA