What Is Desktop Computer??

Desktop pc

Apakah yang dimaksudkan dengan Desktop PC..


Desktop merupakan komputer yang berkapasiti besar dan jarang digunakan sebagai komputer mudah alih. Pada zaman kini, desktop ini banyak ditemui dengan pelbagai jenis bentuk yang unik dan nampak moden. Di antaranya jika anda pernah mendengar Desktop All In One, Gaming Desktop, Server Desktop dan pelbagai lagi..

Desktop All In One..


blog-all-in-one-pc-hp-touchsmart


Desktop All In One ini merupakan desktop yang sangat kompak.. Ianya sangat popular dengan kehebatanya iaitu, PC dan Screen di letak atau digabungkan kepada satu.. Kebiasaanya PC dan Screen Monitor adalah dua kompenen yang berasingan.. Namun tidak bagi Desktop All In One ini.. Ianya seakan-akan sebuah laptop tetapi bezanya saiznya besar dan perlu menggunakan keyboard dan mouse yang disambunggkan melalui USB..Gaming PC
AVADirect Custom Gaming PC


Gaming PC pula digunakan khas buat mereka yang tegar bermain game yang memerlukan kuasa komputer di tahap maksima. PC ini amat sesuai bagi mereka yang melakukan kerja-kerja yang berat seperti kerja-kerja video editing, graphics editing atau apa sahaja yang memerlukan proses yang kuat serta laju. Kebiasaanya, gaming PC ini saiznya besar dan terdapat banyak kipas di dalam sesebuah PC itu. Bagi mereka yang hebat tentang PC ini, mereka akan membeli setiap kompenen secara berasingan dan mereka akan memasangnya sendiri.. Mungkin mereka rasa lebih puas hati.. Hanya mereka sahaja yang tahu..Server Desktop


Server pc


Server desktop ini adalah khas untuk digunakan sebagai storan data yang besar. Kebiasaanya digunakan oleh sebuah syarikat yang memerlukan peti simpanan data yang sentiasa aktif dan berkapasiti besar. Jika anda pernah lihat desktop server ini, ianya mempunyai kuantiti hardisk (HDD) yang besar dan banyak. Serta ianya menggunakan RAM yang berkapasiti tinggi dan laju. Jika anda pernah mendengar perkataan "cloud data storage" atau "online storage", lazimnya desktop seperti inilah yang akan digunakan.

Desktop ini perlu sentiasa berada di dalam keadaan yang kemas bagi memudahkan kepada individu yang ditugaskan menyelenggara sistem didalam desktop ini. Desktop ini juga perlu berada di dalam bilik atau kawasan bersuhu sejuk. Kerana desktop ini biasanya akan di biarkan di dalam keadaan ON pada setiap masa.

Sistem operasi didalam desktop ini juga perlukan sistem kawalan virus yang amat kuat supaya ianya tidak mudah untuk di jangkiti virus dan tidak mudah untuk di masuki penceroboh internet atau digelar "Hacker".


Perbezaan diantara Laptop dan Desktop?


Secara fizikalnya, perbezaan antara dua jenis komputer ini ketara dilihat bezanya. Contoh paling besar adalah dari segi saiz fizikal. Desktop membunyai saiz fizikal yang lebih besar dari laptop. Ini sudah menunjukan bahawa setiap hardware yang berada di dalam desktop mempunyai saiz fizikal yang besar. Diantaranya ialah HDD atau Hard Disk Drive. Bagi sesebuah desktop lazimnya menggunakan HDD bersaiz 3.5 inchi, dan Laptop pula menggunakan HDD bersaiz 2.5 inchi.250gb-western-digital-3-5-quot-inch-internal-hard-drive-eidege
Desktop Hard Disk Drive (HDD)

2-5inch-SATA-5400rpm-8MB-320GB-Hard-Drive.jpg (551×453)
Laptop HDD

Ram yang digunakan juga berbeza bagi kedua-dua jenis laptop ini. Desktop menggunakan Ram yang sedikit panjang daripada laptop.

kingston-desktop-4gb-ddr3-ram-1333mhz-4gb-pc10666-dimm-1202-07-kitkit858._kingston-4gb-ddr3-1333mhz-desktop-ram-4gb.jpg (450×337)
Desktop RAM

201012102343284848.jpg (400×332)
Laptop RAM

Banyak lagi perbezaan antara laptop dan desktop ini. Dari segi motherboard, processor, power supply (PSU). Yang nyatanya segalanya pada desktop lebih besar daripada laptop.

Walau bagaimanapun, sehebat manapun desktop ini. Ianya tetap akan mengalami kerosakan apabila tidak di service dengan baik. Walaupun saiznya agak besar, namun ia tetap akan dipenuhi dengan habuk. Namun untuk menyelenggara sesebuah desktop itu, tidaklah serumit laptop. Desktop lebih mudah untuk dibuka dan di cuci habuknya. Anda hanya perlu mengabil masa tidak sampai satu jam untuk membersihkan habuk didalam desktop anda. Jika anda tidak mempunyai masa atau kemahiran, anda digalakan untuk menghantar desktop anda kepada kedai komputer yang menyediakan service bagi desktop.

Periharalah Desktop anda yang banyak berjasa kepada anda sementara ia masih boleh berfungsi sebelum ianya akan melarat dan akan langsung tidak boleh berfungsi. Percayalah, barangan spare part bagi desktop lebih mahal daripada laptop. Kami OK Computer Solution prihatin tentang pelanggan kami...

artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair desktop, repair pc, desktop acer, desktop hp, pc, computer, it service, desktop lenovo, gaming desktop, server desktop, all in one pc, gaming pc, server pc, computers, pc games, ok computer solution


Jika anda merasakan artikel ini bagus dan boleh dikongsi dengan rakan anda, berkongsilah melalui facebook, e mel atau twitter Percayalah jika anda memberi satu kebaikan kepada orang lain 10 kebaikan akan kembali kepada anda.

Comments

Popular posts from this blog

POWER SUPPLY DAN JENIS POWER SUPPLY

APA ITU BATERI CMOS

[ SOLVED ] CARA FORMAT WINDOWS 10 8 7 | KEDAI REPAIR LAPTOP MELAKA